Above: View of kitchen before  Below: View of kitchen after

 

Before: View of kitchen before  After: View of kitchen after

 

 

Above: View of living room before  Below: View of living room after

 

 

 

 

 

 

 

Above: View of living room before  After: View of living room after

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

296 Sterling
Completed August 10'

296 Sterling was a full renovation of a 1500 SF two-bedroom co-op apartment in Prospect Heights, Brooklyn. The design for the apartment was driven by the owner’s desire for a more efficient use of space, increased storage, a customized kitchen and the need for a second full bathroom, all while giving a strong consideration to the apartment's environmental impact. Aesthetically, the apartment design seamlessly blends the existing apartment prewar detailing with modern and reclaimed materials. In addition to being environmentally friendly, the use of various types of reclaimed wood throughout creates a strong visual element that ties the entire apartment together.

The following is a list of sustainable practice and products used on the project:

•Reclaimed Wood
-Reclaimed factory beams for the closet wall
-Reclaimed cypress used for the countertops in the living room and dining
room, the desk in the office and bed in the master bedroom
-Reclaimed ipe sink apron and bench in the master bathroom
-Reclaimed heart pine floor in the kitchen
•Low VOC paints throughout
•FSC wood in kitchen cabinetry and living room dining room cabinetry face frames
•Recycled composite wood in the closets and living room dining room cabinetry bodies
•Low-flow showerhead in guest bathroom
•Dual flush toilet in master bath
•Radiant heat in master bath
•Diverted kitchen cabinets, scrap wood and flooring from landfills by reusing them
•Energy star appliances (dishwasher, refrigerator, washing machine)
•Low wattage lighting scheme including CCFL downlights in living room and kitchen
•Light sensors in closets
•High-recycled content concrete countertops in kitchen and bathroom
•Local materials (concrete countertops, all reclaimed wood, salvaged library ladder, dining room light fixture, radiant floor system)
•Recycled denim insulation in the walls and floor
•All furniture was reused or salvaged

All photographs by Aaron Kreiswirth